Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας

Σύστημα επιφανειακής προστασίας όλων των ειδών ινών, νημάτων και υφασμάτων.

Τεύχος

10/2015

Περίληψη

Γερμανική εταιρία έχει αναπτύξει ένα σύστημα υπέρλεπτης επιφανειακής προστασίας κατάλληλο για διάφορα είδη υφασμάτων. Η σύσταση της επίστρωσης που εφαρμόζεται επιφανειακά βασίζεται σε πολυμερισμένο διοξείδιο του θείου (SO2). Η προστατευτική επίστρωση καλύπτει κάθε ίνα χωριστά και με τον τρόπο αυτό προκύπτουν ίνες, κλωστές, νήματα και μη υφασμένα υφάσματα/υλικά που διαθέτουν εντελώς νέες ιδιότητες, οι οποίες οδηγούν σε νέες χρήσεις και νέες βιομηχανικές εφαρμογές.

Περιγραφή

Η γερμανική εταιρία ασχολούμενη ενεργά με το συγκεκριμένο πεδίο, έχει αναπτύξει και καθιερώσει από το 2002 συστήματα υπέρλεπτων επιφανειακών επιστρώσεων ανάλογης σύστασης για διάφορα υλικά, όπως γυαλί, κεραμικά, πετρώματα, μέταλλο, πλαστικό, ύφασμα και ξύλο. Παράλληλα ανέπτυξε ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στην περίπτωση του υφάσματος αναπτύσσοντας πολλές ειδικές εφαρμογές.
Η τεχνολογία του συστήματος της προστατευτικής επίστρωσης βασίζεται σε μία τροποποιημένη και βελτιστοποιημένη διαδικασία διαλύματος – πηκτώματος (sol – gel). Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η επίστρωση καλύπτει κάθε ίνα και έτσι μπορούν να προκύψουν ίνες, κλωστές ή και μη υφασμένα υλικά όπως τσόχα κ.ά. με νέες ιδιότητες για νέες εφαρμογές. Για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιο άνετα και ανθεκτικά συμβατικά ενδύματα, αλλά και για ειδικές βιομηχανικές εφαρμογές. 
Μετά την εφαρμογή της επίστρωσης στις ίνες παρατηρείται ότι διατηρούν τις μηχανικές τους ιδιότητες δηλαδή την ελαστικότητα και την ευκαμψία. Ωστόσο αποκτούν πρόσθετες ιδιότητες όπως υδροφοβικότητα και ελαιοφοβικότητα. Επίσης αποκτούν αντιμικροβιακές ιδιότητες, προστασία ενάντια στα οξέα και τα αλκαλικά διαλύματα, καθώς και προστασία ενάντια στην οξείδωση και την υδρόλυση. Τέλος έχουν  μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα.
Αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα και τα στοιχεία καινοτομίας του συστήματος επιφανειακής προστασίας είναι τα εξής: Υδροφοβικότητα, ελαιοφοβικότητα, αντιρρυπαντικές ιδιότητες, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, ανθεκτικότητα, διάρκεια, εύκολος καθαρισμός. Επίσης η επίστρωση δεν επηρεάζει το οπτικό αποτέλεσμα, δίνει αντοχή στο χρώμα, επιταχύνει το στέγνωμα, προστατεύει από δυσάρεστες οσμές και δεν ερεθίζει το δέρμα. Ακόμη είναι φιλική στο περιβάλλον, ασφαλής για χρήση σε συσκευασία τροφίμων, σταθερή υπό την επίδραση UV και ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες (έως 450οC).

Το σύστημα που ανέπτυξε η εταιρία είναι κατάλληλο για όλα σχεδόν τα είδη υφάσματος και έχει μεγάλη διάρκεια. Η τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία μίας πολύ λεπτής υαλώδους επίστρωσης (πάχος 50-100 nm). Πιθανές χρήσεις και εφαρμογές της τεχνολογίας στην παραγωγή ειδικών υφασμάτων εκτός από είδη ένδυσης και υπόδησης είναι οι εξής: ειδικά προστατευτικά υφάσματα για σκίαση ή μόνωση, μη υφασμένα υφάσματα, υφάσματα για την αυτοκινητοβιομηχανία, υφάσματα για υγειονομική χρήση, ενδύματα για ειδική προστασία, ενδύματα άθλησης κ.ά.
Εκτός από την υπάρχουσα γκάμα προϊόντων, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει και να βελτιστοποιήσει τα επιφανειακά συστήματα προστασίας για ειδικά υποστρώματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε περίπτωσης. Η εταιρία παρέχει στον συνεργάτη κατάλληλη εφαρμογή των προϊόντων με τη συμβολή εκπαιδευμένων τεχνικών. Επιπλέον, λαμβάνονται κάθε φορά υπόψη οι ειδικές συνθήκες παραγωγής, εφόσον η εφαρμογή του προϊόντος πρόκειται να ενταχθεί σε υπάρχουσα παραγωγική διαδικασία.
Η εταιρία ενδιαφέρεται για συμφωνία τεχνικής συνεργασίας όπως επίσης και εμπορική συμφωνία με τεχνική υποστήριξη. Πιθανοί εταίροι προέρχονται από τη βιομηχανία και συγκεκριμένα από τον κλάδο παραγωγής υφασμάτων για γενικές χρήσεις αλλά και ειδικές εφαρμογές.