Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη

Health + eHealth 2011: Διεθνής εκδήλωση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συναντήσεων

Ημερομηνία Εκδήλωσης: 18/6/2011

Ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης τεχνολογικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα της υγείας και ηλεκτρονικής υγείας θα έχουν επιχειρήσεις και οργανισμοί που θα συμμετάσχουν στη εκδήλωση Health + eHealth 2011 που διοργανώνουν ο οργανισμός APRE σε συνεργασία με το Επιστημονικό Πάρκο του Πανεπιστημίου της Ρώμης Tor Vergata και υποστηρίζει ενεργά το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas. H εκδήλωση Health + eHealth πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση της νέας προκήρυξης του 7ου ΠΠ στο τομέα της Υγείας και λαμβάνει χώρα στη Ρώμη στις 16 και 17 Ιούνιου 2011 στο CNR, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας. Πρόκειται για μια διεπιστημονική εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει:
  • στις 16 Ιουνίου: - Παρουσίαση της νέα προκήρυξης του 7ου ΠΠ στο τομέα της Υγείας το 2011. - Παρουσίαση επιτυχημένων ερευνητικών έργων στο χώρο της ηλεκτρονικής υγείας.
  • Εκδήλωση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συναντήσεων, 17 Ιουνίου 2011. Η εκδήλωση αποτελεί ιδανική ευκαρία για τις ΜμΕ, ερευνητές και ενδιαφερόμενους παράγοντες από τον τομέα της υγείας για δικτύωση, συζήτηση για νέα προϊόντα και τεχνολογίες εξερευνόντας την δυνατότητα συνεργασιών μέσω Β2Β συναντήσεων. Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί πλατφόρμα για την ανάδειξη ερευνητικών συνεργασιών στο πλαίσιο των επόμενων προκηρύξεων του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο (ΠΠ) στο χώρο της υγείας. Η Health + eHealth 2011 εστιάζει στους ακόλουθους τομείς:
  • Υγεία - Διαγνωστικά - Bioengineeing - Τεχνολογίες για τη γήρανση του πληθυσμού - Βιοδείκτες - Imaging - Αισθητήρες και παρακολούθηση.
  • Ηλεκτρονική υγεία - τηλεϊατρική (συμπερ. θαλάσσιες) - Ρομποτική χειρουργική επέμβαση σε εφαρμογές - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, ήθος και την ασφάλεια των δεδομένων - Περιβάλλοντα αυτόνομης διαβίωσης. Χρονοδιάγραμμα - 25 /05/2011 : Προθεσμία εγγραφής και υποβολής των προφίλ - 07/06/2011 Προθεσμία για on-line επιλογή των συναντήσεων - 10/06/2011 Χρονοδιάγμαμμα συναντήσεων. Περισσότερες πληροφορίες Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Παναγιώτη Ιγνατιάδη, Δίκτυου ΠΡΑΞΗ/Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης: Tηλ.: 2810 391954 E-mail: ignatiadis@help-forward.gr

     

    Πόρισμα

    Τις τεχνολογικές και ερευνητικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις νέες προκυρήξεις του 7ΠΠ για το τομέα της υγείας (Συμπεριλαμβάνοντας τα καινοτόμα φάρμακα (IMI) και τα περιβάλλοντα αυτόνομης διαβίωσης (ΑΑL) είχαν τη ευκαρία να ερευνήσουν 6 ελληνικοί φορείς από ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις που πήραν μέρος στη εκδήλωση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συναντήσεων HEALTH + HEALTH στη Ρώμη στις 17 Ιουνίου 2011. Καινοτόμες ελληνικές τεχνολογίες και υπηρεσίες στη ιατρική ρομποτική ( τομέας που η Ελλάδα έχει τη παγκόσμια πρωτοπορία), στα βλαστοκύτταρα , στη αντιμετώπηση του διαβήτη, στα καινοτόμα φάρμακα και τα συστήματα ηλεκτρονικής υγείας αναζήτησαν συνεργασίες για προώθηση σε καινούργιες αγορές, δημιουργία συνεργασιών για υποβολή προτάσεων και εμπορικών συνεργασιών. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 συνάντησεις. Σημαντικές καινοτομίες στο χώρο της υγείας παρουσιάστηκαν επίσης και στη έκθεση SANIT που έλαβε χώρα στον ίδιο χώρο από 14 μέχρι 17 Ιουνίου 2011 Στις 16 Ιουνίου 2011 παρουσιάστηκαν οι λεπτομέριες των νέων προκηρύξεων καθώς επίσης και οι στρατηγικές της γειτονικής χώρας (Ιταλίας) για τη προσέγγιση επενδύσεων στο χώρο της υγείας σε περιφερειακό επίπεδο (Η περιφέρεια της Τοσκάνης παρέχει matching funds από τα προυπολογισμό της για τη υλοποίηση έργων ΕΤΑ ) όσο και τη στρατηγική σε εθνικό επίπεδο για τη δημιουργία clusters (National Italian cluster for Innovative Medicines) που ακολουθούν τις Συμπράξεις Δημοσίου –Ιδιωτικού τομέα σε Ευρωπαικό Επίπεδο . Παρουασιάστηκαν επίσης καλές πρακτικές στη ανάπτυξη υπηρεσίων στο χώρο της τηλειατρικής στο χώρο της ναυτιλίας και της κρουαζίερας .Σημαντική για τη ελληνική οικoνομία ήταν η παρουσία του Κυπριακού cluster για το ιατρικό τουρισμό CYPRUS4HEALTH όπου συνεργαζόμενο με όλες τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη Κύπρο προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσιές ιατρικού τουρισμού σε ενδιαφερόμενους από όλο το κόσμο μέσα από υπηρεσία μίας στάσης. To Δίκτυο ΠΡΑΞΗ βοηθώντας τους ελληνικούς φορείς να συμμετέχουν στη Εκδήλωση Επιχειρηματικών Επαφών για τη Υγεία και τη Ηλεκτρονική υγεία θα συνεχίζει το υποστηριστικό ρόλο για τη σύναψη εμπορικών και ερευνητικών συνεργασίων και μετά το τέλος της εκδήλωσης. Η ανάγκη για ένα νέο οικοσύστημα καινοτομίας στο χώρο της υγείας στη Ελλάδα με βάση της ανάγκες του ασθενή είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Οι φορείς που προσφέρουν και παράγουν τεχνολογίες στον ιατρικό τομέα μπορούν ,σε συνεργασία με τους ασθενείς , πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής στη υγεία.