Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη

Anuga 2011: Εκδήλωση επιχειρηματικών - τεχνολογικών συναντήσεων στον τομέα των τροφίμων και ποτών

Ημερομηνία Εκδήλωσης: 11/10/2011

Ευκαρίες δικτύωσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών / τεχνολογικών συνεργασιών στον τομέα των τροφίμων και ποτών θα έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Εκδήλωση Τεχνολογικών - Επιχειρηματικών Συναντήσεων (ANUGA Matchmaking 2011), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κολωνία μεταξύ 10-11 Οκτωβρίου 2011. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network και διοργανώνεται από τον γερμανικό οργανισμό NRW.Europa c/o ZENIT GmbΗ με την ενεργό συμμετοχή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, συντονιστή του Enterprise Europe Network - Hellas Η εκδήλωση ANUGA Matchmaking 2011 λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών ANUGA. Λίγα λόγια για την έκθεση Η έκθεση ANUGA αποτελεί τη σπουδαιότερη διεθνή έκθεση τροφίμων – ποτών. Το 2010 προσήλκυσε περισσότερους από 6.500 εκθέτες καθώς και 160.000 επισκέπτες. Η έκθεση παραδοσιακά αποτελεί πλατφόρμα παρουσίασης των πλέον καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν σε καταστήματα τροφίμων, βιομηχανίες μαζικής εστίασης, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, καθώς επίσης στους κλάδους των αλκοολούχων ποτών, χυμών, εμφιαλωμένων νερών και ροφημάτων. Προβάλλονται επίσης οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας σε θέματα εξοπλισμού και μηχανημάτων για τη βιομηχανία τροφίμων και των συναφών κλάδων. Οφέλη συμμετοχής στην εκδήλωση ANUGA Matchmaking 2011 Μέσω της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα:
  • Nα προσεγγίσουν νέους πελάτες
  • Να εντοπίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα
  • Να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους
  • Να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές / τεχνολογικές συνεργασίες στον ευρωπαϊκό χώρο. Ταυτόχρονα η εκδήλωση αποτελεί ιδανικό μέσο προώθησης και προβολής νέων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε τους έως τώρα συμμετέχοντες. Σημείωση: Η εκδήλωση θα λάβει χώρα εντός του συνεδριακού χώρου της έκθεσης, στο Hall 10.2, Stands A-040 μέχρι C-049. Περισσότερες πληροφορίες Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή, προκειμένου να προκαθορίσετε τις κατ'ιδίαν συναντήσεις με ξένες εταιρίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον κ. Παναγιώτη Ιγνατιάδη, Σύμβουλο Μεταφορά Τεχνολογίας Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, κόμβος Κρήτης (ΕΤΕΠ - Κ) Τηλ.:2810 391954 Ε-mail:ignatiadis@help-forward.gr

     

    Πόρισμα

    ANUGA 2011: A Food Tech Plus Event 200 Ελληνικές και 25 Κυπριακές επιχειρήσεις και φορείς συμμετείχαν με εκθεσιακό περίπτερο στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στο κόσμο που ξεκίνησε το Σάββατο 09/10/2011 στη Κολωνία. 44 Ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στη διεθνική εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων ANUGA Matchmaking πραγματοποιώντας περισσότερες από 150 συναντήσεις με ένα και μοναδικό στόχο : Τη αύξηση των εξαγωγών και τη προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο των τροφίμων και ποτών στη χώρα μας. Taste Likes Greece Ήταν το logo του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών στη ANUGA 2011 και περιλάμβανε μια σειρά από παράλληλα events που αφορούσαν τη κοινή προβολή , το στοχευμένο marketing, επιδείξεις γευσιγνωσίας, ελληνικές συνταγές, προώθηση της μεσογειακής και ελληνικής διατροφής. Can the Greek products create new markets? Τη απάντηση τη έδωσαν με τη βράβευση τους 4 νέα οικολογικά και καινοτόμα προϊόντα διατροφής, που πρότειναν Έλληνες φοιτητές, στο διαγωνισμό ECOTROPHELIA που έλαβε χώρα στις 10/10/2011 Το 1ο βραβείο κέρδισε ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το προϊόν Eco - Parizaki Sea Food . Το νέο προϊόν συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, σε μια νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή ενός νέου τύπου αλλαντικού από θαλασσινά. Τα προϊόντα που αξιοποιήθηκαν είναι κυρίως μέρη από τις πρώτες ύλες των θαλασσινών που προκύπτουν μέσα από διεργασίες μεταποίησης όπως είναι η κοπή σε ροδέλες, η φιλετοποίηση κ.ά. Εμπλουτισμένο με βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο και με μόλις 22 θερμίδες ανά φέτα, το νέο προϊόν απευθύνεται στο κοινό που αναζητά μια επιλογή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, χημικά συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές ουσίες. BRICS and mortar: Globalization versus Reverse Innovation Με σημαντική παρουσίαση οι αναδυόμενες χώρες (Ε7) παρουσίσαν καινοτόμα προϊόντα και πρωτοπόρες πρωτοβουλίες στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας σε ένα παροδοσιακό χώρο όπως τα τρόφιμα . Η Νότια Αφρική προσφέρει καινοτόμα fine foods, η Ινδία χρησιμοποιεί τη βιοτεχνολογία και τα ένζυμα, η Νότιος Κορέα σχεδιάζει FOODpolis, ένα καινοτόμο επιχειρηματικό Πάρκο με προσανατολισμό στα καινoτόμα τρόφιμα. Πολλές επιχειρήσεις παρουσίασαν προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν στις αναδυόμενες χώρες για τη ανάγκες των πληθυσμών τους και μετά παρουσιάστηκαν και στις αναπτυγμένες χώρες κατακτώντας μεγάλο μερίδιο της αγοράς λόγω της ποιότητας και του κόστος τους. Αυτή η διαδικασίας της αντίστροφης καινοτομίας (reverse innovation) πιθανώς να αφορά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα μπορούσαν π.χ να σχεδιάσουν προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο στη Ινδία και τη Κίνα και να τα εξάγουν στα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική όπου η τιμή του ελαιλάδου είναι απαγορευτική? Innovation on the Edge Η απάντηση στη παραπάνω ερώτηση απαιτεί συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα των χωρών αυτών. Δίκτυα μεταφοράς τεχνολογίας και προώθησης τεχνολογίας και έρευνας είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και να βοηθήσουν ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς στη κατάκτηση νέων αγορών. Next steps to the Food Innovation Journey H επόμενη έκθεση ANUGA θα λάβει χώρα από 05 μέχρι τις 09/10/2013 Μέχρι τότε μία σειρά από επιχειρηματικές αποστολές και διεθνής επιχειρηματικές συναντήσεις με τη υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών : - Επιχειρηματική αποστολή στη 1η Διεθνή Έκθεση Εξοπλισμού και Τροφοδοσίας Ξενοδοχείων, Μονάδων Διαμονής, Εστίασης και Ψυχαγωγίας που πραγματοποιείται στις 27-29 Ιανουαρίου 2012 στην Κύπρο - Sandwich & Snack Show 2012 : Επιχειρηματική αποστολή στο τομέα της γρήγορης εστίασης, Παρίσι 15-16/02/2011 -Εκδήλωση Τεχνολογικών - Επιχειρηματικών Συναντήσεων κατά τη διάρκεια της έκθεσης SIAL 2012 στο Παρίσι ( 22-26/10/2012) Stay tuned!