Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη

Νέοι ορίζοντες στην επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο χώρο του ελαιολάδου και των οργανικών τροφίμων και ποτών: Επιχειρηματική Αποστολή στη Σμύρνη

Ημερομηνίες Εκδήλωσης: 25 έως 26/4/2017

Oliv

Επιχειρηματικές συναντήσεις με Τούρκικες επιχειρήσεις στους κλάδους του ελαιολάδου και των οργανικών τροφίμων θα έχουν ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη επιχειρηματική αποστολή που οργανώνει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network στη Σμύρνη και θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των εμπορικών  εκθέσεων  OLIVETECH και ECOLOGI που θα πραγματοποιηθούν στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σμύρνης στις 25 & 26/04/2017.

Ελληνικές και Τούρκικες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις να αποδείξουν ότι η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι απλά αποτέλεσμα γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και επιστέγασμα των  ανανεωμένων μεσοπρόθεσμων (και μετρήσιμων) στρατηγικών συνεργασιών στο χώρο των τροφίμων και ποτών. Οι επιχειρηματικές συναντήσεις αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργίας που θα επιτρέψουν την επίτευξη καθετοποιημένων και συμπληρωματικών οικονομιών κλίμακας καθώς και τη βελτίωση της δυνατότητας διεθνοποίησης των επιχειρήσεων.  Έμφαση στις συναντήσεις θα δωθεί επίσης στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο τομέα της αξιοποίησης των αποβλήτων ελαιοτριβείων στο τομέα της κυκλικής οικονομίας σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς. Η στοχευμένη εφαρμογή της στον κλάδο των ελαιουργείων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες δημιουργίας καθετοποιημένων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, συνδέοντας τον τομέα προώθησης και εμπορίας αξιοποίησης καινοτόμων προϊόντων από απόβλητα ελαιοτριβείων σε συνεργασία με την έρευνα που πραγματοποιείται στους φορείς γνώσης των δύο χωρών.

Έκδοση προσκλήσεων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» για τα ελαιοτριβεία.

Με αφορμή την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην έκδοση προσκλήσεων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του νέου ΕΣΠΑ, στις οποίες θα μπορούν να υποβληθούν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων ελαιοτριβείων.​ Πρόκειται για τη δράση “Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας” με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Η δράση επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη για πρωτοβουλίες που αφορούν στην παραγωγική και ανταποδοτική αξιοποίηση του τομέα περιβάλλοντος και ειδικότερα των πάσης φύσεως αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων ελαιουργείων) υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Πρόσκληση από το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας για συμμετοχή στις εκθέσεις με κάλυψη των εξόδων διαμονής.

Κατά τη διάρκεια των ημερομηνιών της έκθεσης ( 25-28 Απριλίου 2017 ) το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας θα καλύψει τα έξοδα διαμονής ενός εκπροσώπου από κάθε εταιρεία για 3 νύχτες σε ξενοδοχείο 5 αστέρων.Τα έξοδα διαμονής θα καλυφθούν μόνο εφόσον οι επισκέπτες λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ταξιδέψουν στις συγκεκριμένες ημερομηνίες (25-28 Απριλίου 2017)  (διαμονή 3 νυχτών). Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://ekolojiizmir.izfas.com.tr/home1​.

Οι εταιρείες που θέλουν να επισκεφτούν την έκθεση πρέπει να συμπληρώσουν την συνημμένη αίτηση και να την στείλουν το αργότερο μέχρι τις 14.04.2017 στο φαξ 2310 254 448 ή στο e-mail selanik@ekonomi.gov.tr . Για τη πορεία των Τούρκικων εισαγωγών ελαιολάδου στη Τουρκία την τελευταία δεκαετία μπορείτε να συμβουλευτείτε τη μελέτη του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της Κωνσταντινούπολης .

Εγγραφή στην επιχειρηματική αποστολή : H εγγραφή στην αποστολή γίνεται μέσω του συνδέσμου, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ Γραφείο Κρήτης, Τηλ: 2810 391954, email: ignatiadis@help-forward.gr.

 

 

 

 

 

 

Πόρισμα

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν 2 επιχειρήσεις από την Ελλάδα, 14 από την Τουρκία και 22 από τη Ρουμανία με σκοπό τη δικτύωση στην αγορά του ελαιόλαδου που στη Ελλάδα για το 2016 υπήρξε μεγάλη πτώση στη παραγωγή και στη Τουρκία 15% αύξηση στη παραγωγή με αποτέλεσμα την εξαγωγή ελαιόλαδων από τη Τουρκία στη Ελλάδα. Οι ρουμάνικες επιχειρήσεις ήταν εστιασμένες στο κλάδο των οικολογικών προϊόντων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 12 συναντήσεις με 10 επιχειρήσεις από τη Τουρκία.