Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη

Διαδικτυακό πάνελ: Η Καινοτομία στην Ελλάδα

Ημερομηνία Εκδήλωσης: 29/9/2009

Διαδικτυακό πάνελ (“webinar”) αφιερωμένο στην ελληνική καινοτομία, ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από την εμπορική αξιοποίηση αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας, διοργανώνεται την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτων και το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Επιχειρηματικής Μεταφοράς της Τεχνολογίας (National Council of Entrepreneurial Tech Transfer - NCET2). Πέντε Έλληνες ειδικοί σε θέματα έρευνας & ανάπτυξης, μεταφοράς της τεχνολογίας, εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και δημιουργίας τεχνοβλαστών θα παρουσιάσουν περιεκτικά το ελληνικό «οικοσύστημα μεταφοράς τεχνολογίας». Το webinar εντάσσεται στη σειρά αντίστοιχων webinars του NCET2 με τίτλο “International Innovation”, που παρουσιάζει στο Αμερικανικό ακαδημαϊκό, ερευνητικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό κοινό το «οικοσύστημα μεταφοράς τεχνολογίας» διαφόρων χωρών του κόσμου, προκειμένου να δημιουργηθούν δεσμοί, αλληλεπιδράσεις και συνέργιες προς όφελος όλων των συμμετεχόντων. Ανάλογα webinars έχουν ήδη διεξαχθεί για τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Βραζιλία, ενώ μετά τη χώρα μας σειρά έχουν η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Η παρουσίαση της ελληνικής περίπτωσης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο πρωτοβουλιών του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας για την προβολή της ελληνικής υψηλής τεχνολογίας / καινοτομίας αλλά και γενικότερα της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ μέσα από ένα πλέγμα δράσεων της επονομαζόμενης και «Διπλωματίας της Καινοτομίας».
Θέμα: Διαδικτυακό πάνελ: Η Καινοτομία στην Ελλάδα Πότε: Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009 Ώρα: 8:00μμ-9:30μμ ώρα Ελλάδος (1:00-2:30μμ ώρα Ανατολικής ακτής ΗΠΑ) Που: http://ncet2.org/UpcomingEvents/international-innovation/innovation-in-greece Ομιλητές:
 • Δημήτρης Νιάρχος, Διευθυντής ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
 • Βασίλης Τσάκαλος, Συντονιστής Δικτύου ΠΡΑΞΗ
 • Chris Velissaris, CFO, Glocal Systems Management
 • Αναγνώστης Ζαχαριάδης, Διευθυντής Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης
 • Γιάννης Στρουμπούλης, Ερευνητής, ΕΚΕΒΕ «Αλ. Φλέμιγκ» Συντονίζει ο Randy Mitchell, International Trade Strategist for Venture Capital, Senior Adviser for Entrepreneurship, U.S. Department of Commerce Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Απαιτείται μόνο σύνδεση στο Internet. Για δήλωση συμμετοχής πατήστε εδώ

   

  Πόρισμα

  Το Webinar ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα επιτυχία συγκεντρώνοντας πολύ θετικά σχόλια, τόσο από τους περίπου 120 συμμετέχοντες όσο και από τους Αμερικανούς συνδιοργανωτές λαμβάνοντας ως μέτρο σύγκρισης και την εμπειρία τους από τη διοργάνωση παρόμοιων διαδικτυακών πάνελ αφιερωμένων στην καινοτομία προηγμένων τεχνολογικά χώρων (μεταξύ άλλων Γαλλία, Μ. Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία κλπ). Στο εν λόγω διαδικτυακό πάνελ το ελληνικό «οικοσύστημα» καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας παρουσίασαν πέντε ειδικοί προσκεκλημένοι. Ο κ. Δημήτρης Νιάρχος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρουσίασε το ελληνικό περιβάλλον και τους κύριους συντελεστές στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), ενώ παράλληλα τόνισε το ρόλο των ερευνητικών κέντρων σε μια σύγχρονη οικονομία, σε μία οικονομία έντασης γνώσης. Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλης Τσάκαλος, συντονιστής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, σύγκρινε τις επιδόσεις της χώρας μας σε σχέση με το ευρωπαϊκό και διεθνές τοπίο της καινοτομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας στο πλαίσιο της μεταφοράς τεχνολογίας, στα εθνικά κίνητρα και στις ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ο κ. Κρις Βελισσάρης, Αντιπρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής του Glocal Venture Capital Fund (GVCF), ενός μικτού ελληνοαμερικανικού επενδυτικού ταμείου που πραγματοποιεί επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, παρουσίασε τις επενδύσεις του GVCF στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, τις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την επενδυτική του δράση. Στο σκέλος των ερωταπαντήσεων που ακολούθησε, οι κ.κ. Νιάρχος, Τσάκαλος και Βελισσάρης, με τη συνδρομή των κκ. Αναγνώστη Ζαχαριάδη, Δ/ντή του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και Γιάννη Στρουμπούλη, Επικεφαλής του τμήματος Καινοτομίας & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ, απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσε οι περίπου 120 συμμετέχοντες. Οι ερωτήσεις κινήθηκαν σε διάφορα πεδία, από τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, την ανταλλαγή ερευνητών, τα προβλήματα που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο επιχειρηματικής αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας, έως τη μακροπρόθεσμη στρατηγική στήριξης της καινοτομίας στη χώρα μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τομέα καινοτομίας και έρευνας & ανάπτυξης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή.