Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη

Mobile World Congress 2010

Ημερομηνία Εκδήλωσης: 18/2/2010

Ευκαιρίες δικτύωσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών/τεχνολογικών συνεργασιών στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας θα έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που θα συμμετάσχουν στη διεθνή εκδήλωση τεχνολογικών - επιχειρηματικών συναντήσεων, μεταξύ 15-18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης Mobile World Congress 2010, τη μεγαλύτερη έκθεση στο είδος της, η οποία πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. Η εκδήλωση μεταφοράς τεχνολογίας διοργανώνεται από τον ισπανικό οργανισμό Centre De Innovacio I Desenvolupament Empresarial, υπό την αιγίδα του Enterprise Europe Network με την ενεργό συμμετοχή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, μέλους του Enterprise Europe Network - Hellas. Η έκθεση Mobile World Congress 2010 αποτελεί τη μεγαλύτερη στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και περιλαμβάνει:
  • συνέδριο με ομιλητές προσκεκλημένους από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες
  • έκθεση με περισσότερους από 1.300 εκθέτες που παράγουν προϊόντα αιχμής
  • τελετή απονομής βραβείων για τις πιο καινοτομικές λύσεις και πρωτοβουλίες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας
  • σεμινάρια για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στις mobile τεχνολογίες Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η έκθεση προσήλκυσε 47.000 επαγγελματίες από το χώρο της κινητής τηλεφωνίας από 182 χώρες, εκ των οποίων περίπου οι μισοί ήταν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και 9.000 ήταν εκπρόσωποι παροχέων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Το γεγονός καλύφθηκε από 2.400 δημοσιογράφους προερχόμενων από 1.500 μέσα επικοινωνίας από 76 διαφορετικές χώρες. Στην αντίστοιχη εκδήλωση τεχνολογικών -επιχειρηματικών συναντήσεων του 2009, συμμετείχαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις και πραγματοποίησαν περισσότερα από 1.200 συναντήσεις με σκοπό την επιχειρηματική και τεχνολογική συνεργασία. Η συμμετοχή στη εκδήλωση είναι δωρεάν και περιλαμβάνει εισιτήριο για την έκθεση και δικαίωμα επίσκεψης σε όλα τα περίπτερα.

     

    Πόρισμα

    Στην εκδήλωση μεταφοράς τεχνολογίας που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης Mobile World Congress (Βαρκελώνη, 15-18/02/2010) συμμετείχαν περίπου 30 φορείς από την Ελλάδα. Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση ενημερώνοντας ελληνικές εταιρείες και οργανισμούς για τις ευκαιρίες που παρείχε το συνέδριο καθώς και υποστηρίζοντάς τους στην εύρεση διεθνών συνεργατών. Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ αντιπροσώπευσε 3 εταιρείες, για λογαριασμό των οποίων πραγματοποίησε συνολικά 9 συναντήσεις με αντίστοιχες ισπανικές εταιρείες από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Επιπλέον, άλλες 3 ελληνικές εταιρίες συμμετείχαν αυτοπροσώπως στην εκδήλωση κατόπιν ενημέρωσης και διαμεσολάβησης του ΠΡΑΞΗ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες είχε και η ίδια η έκθεση. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές (apps) μέσω κινητής τηλεφωνίας, ενσωματωμένες υπηρεσίες υγείας μέσω κινητού τηλεφώνου (Telefonica), υπηρεσίες για πρόγνωση σεισμών (NEC), νέα οικολογικά τηλέφωνα (NTT Docomo) καθώς και τα συστήματα LTE (4G) από Σκανδιναβικές επιχειρήσεις και εφαρμογές της τεχνολογίας femtocells. Οι τάσεις στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι στο μέλλον οι υπηρεσίες φωνής και sms θα είναι δωρεάν και τα έσοδα για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα προέρχονται από το χώρο του mobile marketing και των ενσωματωμένων υπηρεσιών.