Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας

Τελευταίες εξελίξεις για τη "Διεθνή Συνεργασία" (INCO) του 7ου ΠΠ: Αναφορά των Εθνικών Σημείων Επαφής (NCPs), Βρυξέλλες, 5/10/2009

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/10/2009

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τη Research DG / International Cooperation. Ομιλητές ήταν οι:

 • Philippe Froissard, Deputy Head of Unit D3, DG Research
 • Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, INCONTACT coordinator, INCO NCP (Δίκτυο ΠΡΑΞΗ)
 • Phillip Vialatte, Unit D1, DG Research
 • Claudio Bogliotti, Unit D1, DG Research
 • Heiko Prange-Gstöhl , Unit D2, DG Research Συμμετέχοντες: Εκπρόσωποι των Εθνικών Σημείων Επαφής για τη Διεθνή Συνεργασία από την ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες, καθώς επίσης και από σημαντικό αριθμό τρίτων χωρών (Μεξικό, Αίγυπτος, Νότια Αφρική, Καναδάς, Ταιβάν, Νότια Κορέα, κα). Οι τελευταίοι συμμετείχαν με ιδία δαπάνη. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων προκηρύξεων στο πρόγραμμα INCO και των στατιστικών συμμετοχής των τρίτων χωρών στις προκηρύξεις του 7ου ΠΠ. Επίσης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εργασίας (Work Program) του προγράμματος INCO για το 2010. Τέλος, σε συνέχεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ειδικό διήμερο σεμινάριο για τα Εθνικά Σημεία Επαφής. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου INCONTACT, το οποίο αποτελεί το επίσημο έργο συντονισμού των Εθνικών Σημείων Επαφής και συντονίζεται από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Ακολουθούν τα κυριότερα θέματα της συνάντησης. Αποτελέσματα των προκηρύξεων INCO 2008/2009 (Philippe Froissard) Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα των προκηρύξεων του 2009 στο πλαίσιο του προγράμματος INCO.
 • Υπογραμμίζεται, η σημαντικότατη συμμετοχή Ελληνικών οργανισμών, οι οποίοι συμμετέχουν σε 7 από τις 23 εγκεκριμένες προτάσεις, λαμβάνοντας συνολικά Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 1.593.512 euro, το οποίο αποτελεί το 9% του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού. Έργα INCO-NET (προκήρυξη FP7-INCO-2009-1) Η προκήρυξη απαιτούσε τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων για την ενίσχυση του διαλόγου σε θέματα πολιτικών Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε 5 περιοχές: Αραβικός Κόλπος, Νότιος Καύκασος και Κεντρική Ασία, Κεντρική Αμερική, Καραϊβική και Ειρηνικός Ωκεανός. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Ελληνική παρουσία, καθώς Ελληνικοί οργανισμοί συντονίζουν 2 από τα 5 νέα INCONETs. Στο δίκτυο INCONET CA/SC για το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία συντονιστής είναι το ΔΙΚΕΜΕΠ (Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου), ενώ το INCONET για τις χώρες του Κόλπου συντονίζει η εταιρία Euroconsultants SA. Tο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συμμετέχει στα δύο αυτά έργα INCONET ως μέντορας και εκπαιδευτής των νέων Εθνικών Σημείων Επαφής στις Τρίτες Χώρες.
 • Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες συμμετοχές (10) από κάθε άλλη χώρα στις προτάσεις που αξιολογήθηκαν, ενώ επίσης είναι πρώτη με 6 συμμετοχές σε προτάσεις που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση (60% ποσοστό επιτυχίας). Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τους Ελληνικούς οργανισμούς είναι 781.425euro. Έργα BILAT (προκήρυξη FP7-INCO-2009-2) Η προκήρυξη αφορά δράσεις διμερούς συνεργασίας με χώρες που έχουν συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Σε προηγούμενες προκηρύξεις ξεκίνησαν αντίστοιχες συνεργασίες με τη Βραζιλία, Χιλή, Μεξικό, Κίνα, Ινδία, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Τυνησία, Ρωσία, Ουκρανία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, και Νέα Ζηλανδία. Η συγκεκριμένη προκήρυξη χρηματοδοτεί αντίστοιχα έργα με στόχο τις Αργεντινή, Αίγυπτο, Ιορδανία, Καναδά, Ιαπωνία, και ΗΠΑ. Τέσσερις Ελληνικοί οργανισμοί συμμετείχαν σε προτάσεις που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της προκήρυξης, αλλά τελικά δεν εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση. Έργο «Transnational Cooperation Among NCPs» (προκήρυξη FP7-INCO-2009-4) Στοχεύει αποκλειστικά στα Εθνικά Σημεία Επαφής με στόχο να επιτύχουν καλύτερο συντονισμό και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν. Υποβλήθηκε και εγκρίθηκε μία πρόταση με συντονιστή το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, το οποίο συντονίζει όλα τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τη Διεθνή Συνεργασία (INCO NCPs). Έργα «Supporting the EU access to third country programmes» (ACCESS4EU), FP7-INCO-2009-5 Πρόκειται για νέα δράση που στοχεύει στην υποστήριξη της συμμετοχής Ευρωπαϊκών οργανισμών σε εθνικά ερευνητικά προγράμματα Τρίτων χωρών (με τις οποίες υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας). Η προκήρυξη στόχευσε στις ακόλουθες 12 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, ΗΠΑ. Τελικά υποβλήθηκαν 31 προτάσεις και επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση 11, καθώς δεν υπήρχε επιτυχημένη πρόταση για την Ιαπωνία.
 • Η Ελλάδα έχει 7 συμμετοχές σε προτάσεις που αξιολογήθηκαν, και 4 συμμετοχές σε προτάσεις που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση (57,14% ποσοστό επιτυχίας). Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τους Ελληνικούς οργανισμούς είναι 333.947euro. Το πρόγραμμα εργασίας της Διεθνούς Συνεργασίας (INCO) για το 2010 (Philippe Froissard) Παρουσιάστηκε συνοπτικά το περιεχόμενο, η δομή και οι στόχοι του νέου προγράμματος εργασίας για τη Διεθνή Συνεργασία (INCO 2010 Work Program). Στο πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνονται οι κλασσικές δράσεις INCONET, BILAT, ERANET, καθώς και μία νέα (ERA-WIDE) που στοχεύει στην υποστήριξη συγκεκριμένων ερευνητικών οργανισμών που εδρεύουν σε χώρες που ανήκουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού γειτονίας και εταιρικής σχέσης (ENPI). Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα εργασίας αναλυτικά περιλαμβάνει:
 • INCΟ-NET. Στόχος της τρέχουσας προκήρυξης είναι η ενδυνάμωση των INCONET που είναι σε εξέλιξη μέσω της προσθήκης δράσεων και εταίρων. Η προκήρυξη αφορά τα ακόλουθα έργα INCONET: -CAAST-NET: για τις χώρες της Υπο-Σαχάριας Αφρικής. -MIRA: για τις Μεσογειακές χώρες. -WBC-INCO.NET: για τα Δυτικά Βαλκάνια. -SEA-EU-NET: για τις χώρες της Νότιο Ανατολικής Ασίας.
 • BILAT. Στόχος η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας με την Αλγερία σε θέματα ΕΤΑ, και η ενίσχυση της συμμετοχής στο 7ο ΠΠ εταίρων από την Αλγερία. Σημειώνεται ότι η Αλγερία είναι σε διαδικασία υπογραφής συμφωνίας επιστημονικής συνεργασίας με την ΕΕ.
 • ERA-NET. Αφορά οργανισμούς (συνήθως Υπουργεία) που σχεδιάζουν ή διαχειρίζονται προγράμματα διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας. Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν μία από τις ακόλουθες περιοχές Αφρική, Καναδάς, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία ή Βραζιλία. Στόχος της δράσης είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα του σχεδιασμού/διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων με απώτερο στόχο τον κοινό σχεδιασμό διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων.
 • ERA-WIDE. Aφορά την ενσωμάτωση των γειτόνων της Ευρώπης στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ΕΧΕ). Η πρόσκληση είναι ανοιχτή στους επιστημονικούς τομείς που καλύπτονται από τις θεματικές προτεραιότητες του 7ου ΠΠ και έχει ως στόχο κέντρα που βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: - INCO.2010-6.1: Ανατολική Ευρώπη και Νότιος Καύκασος: Μολδαβία, Γεωργία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν - INCO.2010-6.2: Μεσογειακές χώρες - Εταίροι: Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Ιορδανία, εδάφη υπό Παλαιστινιακή διοίκηση, Λίβανος, Συρία Οι δραστηριότητες που καλύπτονται από την πρόσκληση ERA-WIDE είναι οι εξής: - Δικτύωση με ερευνητικά κέντρα σε κράτη μέλη ή συνδεδεμένες χώρες με σκοπό τη διάδοση επιστημονικής πληροφόρησης, τον προσδιορισμό εταίρων και τη δημιουργία κοινών πειραμάτων, - Ανάπτυξη ενοτήτων για την οικοδόμηση ικανοτήτων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής των κέντρων που βρίσκονται σε αυτές τις τρίτες χώρες στο 7ο ΠΠ, - Ανάπτυξη στρατηγικής των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να αυξηθεί το πεδίο εφαρμογής τους, ιδίως η περιφερειακή τους κάλυψη και να βελτιωθεί η ανταπόκρισή τους στις κοινωνικό-οικονομικές ανάγκες των χωρών τους και της περιοχής. Στατιστικά Συμμετοχής Τρίτων Χωρών στις πρώτες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ (Phillip Vialatte) Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της συμμετοχής των Τρίτων Χωρών στις δράσεις του 7ου ΠΠ. Ενδεικτικά αναφέρονται :
 • Η μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρήθηκε στις Θεματικές περιοχές ICT, HEALTH, ENV, Transport.
 • Επί συνόλου 110.484 οργανισμών που συμμετείχαν σε υποβληθείσες προτάσεις, συμμετείχαν 7.175 οργανισμοί από Τρίτες Χώρες (6,1%)
 • 1233 (5,4%) εταίροι από Τρίτες Χώρες συμμετέχουν σε εγκεκριμένες προτάσεις.
 • Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι, όπως αναμένεται, οι Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και η Ουκρανία.
 • Το ποσοστό επιτυχίας στο πρόγραμμα Συνεργασία είναι συνολικά 19,4%, ενώ το ποσοστό επιτυχίας για τις Τρίτες Χώρες ανέρχεται σε 17,2%.
 • Η συνολική χρηματοδότηση εταίρων από τρίτες χώρες στο πρόγραμμα Συνεργασία ανέρχεται σε 143 Meuro = 1,9% Από την μέχρι σήμερα συμμετοχή των Τρίτων χωρών προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
 • Η διεθνής συνεργασία σε απόλυτα νούμερα αυξάνει, ωστόσο ακόμη υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για μεγαλύτερη συμμετοχή Τρίτων χωρών.
 • Η συμμετοχή ορισμένων χωρών (π.χ. Ιαπωνία, Κορέα και ΗΠΑ) είναι σημαντικά χαμηλότερη από το πραγματικό ερευνητικό δυναμικό τους.
 • Τα ποσοστά επιτυχίας σε συγκεκριμένες περιοχές (Λατινική Αμερική, Μεσογειακές χώρες) είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
 • Συγκεκριμένες θεματικές περιοχές (όπως ICT, NMP, TPT) έχουν περιορισμένες δραστηριότητες στοχευμένες στη διεθνή συνεργασία.
 • Η εισαγωγή κινήτρων με την μορφή «matching funds» μπορεί να ενισχύσει την επίδοση χωρών όπως η Ιαπωνία. INCONTACT - the INCO NCPs network (Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ) Παρουσιάστηκε η εξέλιξη και οι δραστηριότητες του τρέχοντος έργου των NCPs για τη Διεθνή Συνεργασία («INCONTACT») και παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της επόμενης τετραετίας στο πλαίσιο του έργου που πρόκειται να το διαδεχθεί («INCONTACT-one world»). Στο πλαίσιο του τελευταίου θα διοργανωθεί, στην Ελλάδα την άνοιξη του 2010, διεθνές συνέδριο για τη Διεθνή Ερευνητική Συνεργασία, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.