Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας

European innovation scoreboard 2020 – Οι επιδόσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/06/2020

Hero Image

To European innovation scoreboard 2020 είναι πλέον διαθέσιμο. Η Ελλάδα ανάμεσα στα 5 κράτη-μέλη με τη μεγαλύτερη πρόοδο στην επίδοση στην καινοτομία σε σχέση με το 2012. Ανάμεσα στα highlights της έκδοσης του 2020 είναι η συνολική αύξηση της επίδοσης στην καινοτομία (innovation performance) της ΕΕ κατά 8.9% κατά την ίδια περίοδο σύγκρισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πορτογαλία συγκαταλέγεται πλέον στην κατηγορία «Strong Innovator» σε σχέση με την κατηγορία «Moderate Innovator» όπου άνηκε, ενώ η Σουηδία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία ως «Innovation Leader».

Τι είναι το European Innovation Scoreboard;

Το European Innovation Scoreboard αποτελεί συγκριτική μελέτη, της επίδοσης στην καινοτομία (innovation performance) των κρατών-μελών της ΕΕ, βάσει 27 δεικτών, και αναδεικνύει πτυχές που χρήζουν παρέμβασης. Συγκρίνει την επίδοση των κρατών-μελών της ΕΕ με άλλες γειτονικές χώρες καθώς και με παγκόσμιους ανταγωνιστές της όπως Κίνα, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Η μελέτη διαιρεί τις χώρες σε τέσσερις κατηγορίες (performance groups). Η κατηγορία «Innovation Leaders» περιλαμβάνει 5 κράτη-μέλη (Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) των οποίων η επίδοση ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 κρατών-μελών πάνω από 125%. Στη συνέχεια ακολουθεί η κατηγορία «Strong Innovators» με 7 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, με επίδοση ανάμεσα στο 95%-125% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ η κατηγορία «Moderate Innovators» που είναι και η πολυπληθέστερη, συγκεντρώνει 13 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ισπανία, Κύπρος, Πολωνία, Ουγγαρία, με επίδοση ανάμεσα στο 50%-95% του μέσου όρου. Τέλος, η κατηγορία «Modest Innovators» με επίδοση κάτω του 50% του μέσου όρου περιλαμβάνει τη Ρουμανία και Βουλγαρία. 

Η Ελλάδα

Η χώρα μας σημείωσε πρόοδο της τάξης του 20.7% ενώ η Λιθουανία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με 27.8% σε σχέση με το 2012.  Η Ελλάδα συνεχίζει να ανήκει στην κατηγορία «Moderate Innovators»  με κατάταξη στην 20η θέση ανάμεσα στις EU-27. Ενδεικτικά, καταγράφει επίδοση άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου στους δείκτες «Innovators» και «Linkages» ενώ στα αδύνατά της σημεία συγκαταλέγονται οι δείκτες καινοτομίας «Intellectual assets», «Innovation-friendly environment», και «Employment impacts». Παρόλα αυτά, σημειώνει καλή επίδοση στους δείκτες «Innovative SMEs collaborating with others», «SMEs innovating inhouse», «SMEs with marketing or /organizational innovations» και «Sales of new-to-market and new-to-firm innovations».  Οι δείκτες που αναδεικνύουν περιοχές για σημαντική βελτίωση είναι  «Foreign doctorate students», “Medium and high-tech product exports», «Design applications» και «Venture capital expenditures».

Μάθετε περισσότερα: https://ec.europa.eu/growth/industry/policy/innovation/scoreboards_en