1η Δράση Καινοτομίας ΕΛΚΑΚ – Προωθώντας την Αμυντική Καινοτομία

Καινοτομώντας για την Εθνική Άμυνα

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Στόχος του είναι η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών, βιομηχανικών και στρατιωτικών φορέων για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή ικανότητα και την ασφάλεια της χώρας. Μέσω των προγραμμάτων του, το ΕΛΚΑΚ φιλοδοξεί να καταστεί ένας κεντρικός κόμβος αμυντικής καινοτομίας, προωθώντας την αριστεία και την καινοτομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το ΕΛΚΑΚ στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργειών με το Οικοσύστημα Καινοτομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να αναπτύξει λύσεις που θα ενισχύσουν την εθνική άμυνα.

Με γνώμονα αυτό, ανακοινώνουν την 1η Δράση Καινοτομίας με στόχο την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αναδεικνύοντας καινοτόμες ιδέες/προτάσεις, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή σε μία από τις δύο θεματικές ενότητες/προκλήσεις.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Καινοτομίας του ΕΛΚΑΛ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ερευνητικές ομάδες, νεοφυείς επιχειρήσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κοινοπραξίες από το οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας που ασχολούνται με την άμυνα και την ασφάλεια, με απαραίτητη την ύπαρξη νομικής μορφής.

Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες του προγράμματος;

  1. Αναγνώριση Οχημάτων σε Πραγματικό Χρόνο: Χρήση σύγχρονων αλγορίθμων Computer Vision και Machine Learning για την επεξεργασία δεδομένων από οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες. Στόχος είναι η αναγνώριση διαφόρων τύπων οχημάτων και απειλών σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας την επίγνωση κατάστασης σε κρίσιμες περιοχές. Οι αισθητήρες μπορούν να είναι σε δορυφόρους, επίγειες θέσεις, και διάφορα μέσα (χερσαία, εναέρια, θαλάσσια).

  2. Διαχείριση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων: Ανάγκη για κεντρικό έλεγχο και διαχείριση μη επανδρωμένων συστημάτων για την επιτήρηση κρίσιμων υποδομών και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Δημιουργία πλατφόρμας που θα επιτρέπει την παρακολούθηση παραμέτρων, την αναθεώρηση αποστολών, και την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών, χρησιμοποιώντας γεωγραφικά δεδομένα και διασφαλίζοντας την επιβίωση σε περιβάλλον παρεμβολών.

Υποβολή πρότασης για το πρόγραμμα

Φάση Υποβολής Προτάσεων: 7 Σεπτεμβρίου 2024 – 7 Οκτωβρίου 2024

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Οι προτάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν λεπτομερή τεκμηρίωση και παρουσίαση της ιδέας.

1η Αξιολόγηση Προτάσεων: 14 Οκτωβρίου 2024 – 18 Οκτωβρίου 2024

Πρώτη αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων και επιλογή των πιο καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων λύσεων που θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Pitching Event: 30 Οκτωβρίου 2024

Παρουσίαση των επιλεγμένων προτάσεων σε επιτροπή από εμπειρογνώμονες και στελέχη του ΕΛΚΑΚ και παροχή ανατροφοδότησης.

Τελική Αξιολόγηση και Βράβευση: 11 και 16 Δεκεμβρίου 2024

Τελική αξιολόγηση με βάση τις παρατηρήσεις της 3ης Φάσης την 11 Δεκεμβρίου 2024 και βράβευση νικητή κάθε θεματικής την 16 Δεκεμβρίου 2024.

Γιατί να συμμετάσχετε:

Χρηματικά Έπαθλα

Διεκδικήστε έπαθλα αξίας 20.000 € και 30.000 € για την καλύτερη λύση της 1ης και 2ης θεματικής ενότητας, αντίστοιχα.

Προοπτική Συνεργασίας

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, δεσμεύεται να διαβιβάσει τις προτάσεις των νικητών στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για επιχειρησιακή αξιολόγηση και πιθανή υιοθέτηση της λύσης.

Αντίκτυπος

Συμβάλλετε με τις λύσεις σας προς την επίλυση καίριων και σύγχρονων προκλήσεων και συν-διαμορφώστε μαζί με το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://elkak.mantisbi.io/

 

Περισσότερα Νέα:

International Space Meetings 2024 – B2B Matchmaking Event

Οι Στρατηγικές για την Αξιοποίηση της Έρευνας στην Ελλάδα: Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Βαβέκη

Defence Business Mission στην Ιαπωνία 2025

Ενημερωτικό webinar για τα Free Trade Agreements.