Connecting Research with Defence Industry: Επιτυχής ολοκλήρωση της εκδήλωσης του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στο πλαίσιο της DEFEA 2025

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 η εκδήλωση με τίτλο «Connecting Research with Defence Industry», την οποία διοργάνωσε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης DEFEA – Defence Exhibition Athens 2025, στο Metropolitan Expo. 

Η εκδήλωση συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και θεσμικών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της διασύνδεσης μεταξύ του οικοσυστήματος Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και της αμυντικής βιομηχανίας και ασφάλειας. Στόχος της ήταν η ενίσχυση της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η προώθηση καινοτόμων λύσεων διπλής χρήσης, καθώς και η ανάδειξη των χρηματοδοτικών εργαλείων και τεχνολογικών δυνατοτήτων στον στρατηγικό τομέα της άμυνας και ασφάλειας. 

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν: 

  • Ο Δρ. Τάσος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, 
  • Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, 
  • Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, 
  • Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαβέκης, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. 

Ο Δρ. Τάσος Γαϊτάνης σημείωσε: 

«Για να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην έρευνα και στην τεχνολογία. Γιατί η έρευνα δημιουργεί τις προϋποθέσεις της καινοτομίας και η καινοτομία με τη σειρά της, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα. Η επένδυση στις αμυντικές τεχνολογίες βοηθά την Ευρώπη να πετύχει την αυτονομία της και να εξασφαλίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία.» 

Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε: 

«Η τεχνολογική υπεροχή της Ελλάδας περνά μέσα από τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αμυντική βιομηχανία. Από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το ΕΛΚΑΚ, έως τις ευρωπαϊκές συμπράξεις και το νέο σύστημα αεράμυνας, η Ελλάδα επενδύει στο μέλλον της άμυνας με όπλο τη γνώση. Στηρίζουμε την τεχνολογική αυτάρκεια. Καλλιεργούμε συνέργειες. Ενώνουμε την επιστήμη με την ασφάλεια.» 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε γραπτό μήνυμά του, τόνισε: 

«Συγχαίρω για την πρωτοβουλία που αναδεικνύει τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στα προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης και την προοπτική συνεργασιών. Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι η σύνδεση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία, με στοχευμένες πρωτοβουλίες και κίνητρα για την ενίσχυση της άμυνας της πατρίδας μας μέσω της καινοτομίας.» 

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε τέσσερα εξειδικευμένα πάνελ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του NATO Innovation Fund, ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών φορέων καθώς και εκπροσώπων εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Τα πάνελ της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν υπό τη μορφή στρογγυλών τραπεζών, προωθώντας ζωντανό διάλογο και ενεργή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συντονιστών, ομιλητών και κοινού. Οι θεματικές ενότητες εστίασαν στα εξής: 

  • Έρευνα & Καινοτομία στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας 
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και του NATO 
  • Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη 
  • Προηγμένα Υλικά και Εφαρμογές σε Ενέργεια και Διάστημα 

Ξεχωριστή θέση κατείχε η παρουσία της κας Nynke Tigchelaar, Προϊσταμένης Μονάδας για την Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), και του κ. David Ordonez, εκπροσώπου του NATO Innovation Fund, οι οποίοι παρουσίασαν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για τον αμυντικό τομέα στην Ευρώπη. 

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές, συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση και ανανεώνει το ραντεβού για τις επόμενες δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας και της διατομεακής συνεργασίας. 

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Defence Exhibition Athens (DEFEA) , του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας , της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ ΑΕ), του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), του Enterprise Europe Network, του Europe Direct Αττικής Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, και του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ.

Περισσότερα Νέα:

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση του Enterprise Europe Network Aerospace & Defence Sector Group στην Αθήνα

Textile Connect 2025 Β2Β event | 28-29 Μαΐου 2025

Ημερίδα: «Συνδέοντας την Έρευνα με την Αμυντική Βιομηχανία»

B2B Matchmaking Event στο πλαίσιο του BALKONNECT FESTIVAL 2025