Δυναμική συνάντηση του Enterprise Europe Network Hellas στην Πάτρα 

 Δυναμική ήταν η συνάντηση στην Πάτρα, των στελεχών του Enterprise Europe Network Hellas, που συντονίζει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, το διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου 2022. Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση της κοινοπραξίας μετά την έναρξη τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (ΣΕΒΠΕΔΕ). 

Περισσότερα από 30 στελέχη του Δικτύου πήραν μέρος στις εργασίες, οι οποίες είχαν στόχο την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και την αφομοίωση διαδικασιών για την παροχή ολοκληρωμένων, ποιοτικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις. 

Τις εργασίες άνοιξε με ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίωνας Ζαΐμης, ο οποίος αναφέρθηκε στη βελτίωση των δεικτών και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα σύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας και στον ρόλο που μπορούν να έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας 

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Κοτσώνης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕΔΕ), καλωσόρισε τους εταίρους και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών του Enterprise Europe Network για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΕΔΕ, Κλεομένης Μπάρλος, αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συνεργασίες που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δικτύου EEN και αποτελούν λύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη κάθε επιχείρησης. 

Η Muriel De Grande, Head of SectorEnterprise Europe Network & EEN partnerships στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (EISMEA), σε απευθείας σύνδεση από τις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα γενικά, αλλά και ειδικότερα στην Πάτρα, έχουν αναπτυχθεί πολλά κέντρα Επιστημονικού και Τεχνολογικού ενδιαφέροντος (Scientific and Technological Hubs).  Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Δικτύου, ένα σημαντικό εργαλείο για να οργανώνεται ποιοτικά η διαχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – αποδεκτών των υπηρεσιών του Δικτύου. 

Ο Μάκης Τικφέσης, υπεύθυνος για την παρακολούθηση του Enterprise Europe Network Hellas και Project Advisοr στο EISMEA, ανέλυσε τη σημερινή εικόνα των αποτελεσμάτων της ελληνικής κοινοπραξίας σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινοπραξίες και συγκριτικά με την εικόνα του Enterprise Europe Network Hellas τα προηγούμενα χρόνια, και έκρινε πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Ο Χρήστος Σκούρας, EEN policy officer στην DG GROW/D.2, αναφέρθηκε στις πολιτικές που διέπουν τις υπηρεσίες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η πορεία των εργασιών και η παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων αποτέλεσαν τον βασικό κορμό των εργασιών της συνάντησης της ελληνικής κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas 

Αναλυτική και ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η παρουσίαση του συντονιστή της κοινοπραξίας, Δρ Αχιλλέα Μπάρλα, από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, για την ολοκληρωμένη, συνδυαστική παροχή υπηρεσιών (Client journey) 

Ο Σπύρος Κελλίδης από την ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. έδωσε κατευθύνσεις για τη σύνταξη των επιχειρηματικών προφίλ ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες αναζητούν διεθνείς συνεργασίες.   

O υπεύθυνος Επικοινωνίας της κοινοπραξίας, Παναγιώτης Φραντζής, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), παρουσίασε δείκτες, αποτελέσματα και καλές πρακτικές 

Για την ανάπτυξη της συλλογικής ικανότητας του Δικτύου μίλησε η Νικολέτα Μουρατίδου, στέλεχος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) 

Τις υπηρεσίες του Δικτύου στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ 

Ενημέρωση για τις υπηρεσίες και τις καλές πρακτικές για την ανθεκτικότητα έκανε ο Δρ Νίκος Καραμπέκιος, Επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ.  

Ο Γιώργος Προφητηλιώτης από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρουσίασε το εργαλείο Future Proof 

Για την πορεία των εργασιών στον τομέα της ψηφιακοποίησης μίλησε η Βαρβάρα Βασιλάκη, σύμβουλος καινοτομίας στο ΕΚΤ.  

Το πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 με την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία. Η ομαδικότητα και η καλή συνεργασία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχία του Δικτύου στις νέες απαιτητικές συνθήκες.  

 

 Η κοινοπραξία του Enterprise Europe Network Hellas που συντονίζει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ  αποτελείται από τους παρακάτω εταίρους: 

  • Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) 
  • Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου 
  • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) 
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) 
  • Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) 
  • ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης 
  • Επιμελητήριο Αρκαδίας 
  • Επιμελητήριο Ιωαννίνων 
  • Επιμελητήριο Καβάλας 
  • Επιμελητήριο Ηρακλείου 
  • Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) 
  • Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ – ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 
  • Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας, MIRTEC S.A. (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) 
  • Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) 
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) 
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ) 

 

Περισσότερα Νέα:

Matchmaking Event από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στο Innovent Forum 2025.

EENergy: Η 2η Πρόσκληση του EENergy είναι ανοιχτή για αιτήσεις

Η Καινοτομία στο Επίκεντρο: Το WMF Startup Competition 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη

Διαγωνισμός καινοτομίας “Greece – Türkiye Hackathon 2024-25”