Δίκτυο ΠΡΑΞΗ:
Αθήνα | Θεσσαλονίκη | Ηράκλειο | Βόλος | Πάτρα | Ιωάννινα
Κεντρικά Γραφεία:
Kολοκοτρώνη 8, 105 61, Αθήνα
Τηλ:. 210 360 7690
Η ΑΝΚΟ – Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, η Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση που φιλοξενείται στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ και η Ερευνητική Ομάδα «C4SDGRows» του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, σας προσκαλούν να συμμετέχετε στο πρώτο Εργαστήριο Αλφαβητισμού για το Μέλλον με θέμα «Η Κοζάνη το 2040», το οποίο θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2020 στις 17.00-20.00 (μέσω της πλατφόρμας zoom).
Σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών και μεγάλων προκλήσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της απολιγνιτοποίησης, το Εργαστήριο αποσκοπεί:
Στην ενεργητική διερεύνηση και αξιοποίηση διαφορετικών εκδοχών του μέλλοντος με στόχο την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη:
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος της ΑΝΚΟ. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρουσιάσεις από την Annalisa Spalazzi, Programme Manager της EIT Climate-KIC on EIT Regional Innovation Scheme (RIS) και την Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, Διευθύντρια του EIT Climate-KIC Hub στην Ελλάδα σχετικά με τη συστημική καινοτομία και τη Δίκαιη Μετάβαση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος της EIT Climate-KIC «Deep Demonstrations» και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το Εργαστήριο τελεί υπό την αιγίδα της EIT Climate-KIC (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής) και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Deep Demonstrations στη θεματική για τη Δίκαιη Μετάβαση.
Τον σχεδιασμό του εργαστηρίου επιμελήθηκε η Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση που φιλοξενείται στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ στο πλαίσιο του έργου Futures Literacy x Deep Demonstrations σε συνεργασία με:
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας;
Η διαδικασία είναι συμμετοχική και βασίζεται στη συλλογική ευφυΐα για την παραγωγή γνώσης, ιδεών και την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το μέλλον χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.
Ποιοι είναι οι στόχοι της διαδικασίας;
Στο τέλος η διαδικασία θα οδηγήσει στη διαμόρφωση προτάσεων για δράσεις στην πόλη της Κοζάνης οι οποίες θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 19.00-20.00.
Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν, επίσης, σε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) της ΑΝΚΟ – Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα Ιριάννα Λιανάκη- Δεδούλη Coordinator of Research and Training Activities στην Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση που φιλοξενείται στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ irianna@praxinetwork.gr.