Οι Στρατηγικές για την Αξιοποίηση της Έρευνας στην Ελλάδα: Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Βαβέκη

Η εμπορευματοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την ενίσχυση της καινοτομίας και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Δρ. Κώστας Βαβέκης, Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και European IP Helpdesk Ambassador, μίλησε για τις στρατηγικές που απαιτούνται, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται, αλλά και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται στον τομέα της καινοτομίας στη χώρα μας. 

H συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο του IP Ambassador Scheme Summer Summit, που πραγματοποιήθηκε τον Ιουνίου του 2024 στο Σπλιτ της Κροατίας και στο οποίο παρευρέθηκε ο Δρ. Κώστας Βαβέκης υπό τον ρόλο του IP Ambassador για την Ελληνική Κοινοπραξία του Εnterprise Εurope Network Hellas, συντονιστής του οποίου είναι το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. 

Στρατηγικές για Αξιοποίηση της Καινοτομίας 

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το πρώτο βήμα για τη μετατροπή των έρευνητικών αποτελεσμάτων σε πρακτικές εφαρμογές. Σύμφωνα με τον κ. Βαβέκη: 

“Είναι κρίσιμο να αποφασίσουμε εάν μια καινοτομία θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως πατέντα ή να παραμείνει εμπορικό μυστικό. Εξίσου σημαντική είναι η αξιολόγηση της αξίας της στην αγορά και ο υπολογισμός της αναμενόμενης απόδοσης επένδυσης.” 

Προφανώς, η στρατηγική αξιοποίηση ευρωπαϊκών και ιδιωτικών χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες. 

Οι Προκλήσεις στην Ελλάδα 

Ο κ. Βαβέκης επεσήμανε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως η έλλειψη ανεπτυγμένης βιομηχανίας και η ύπαρξη κουλτούρας που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία παρά στην εμπορευματοποίηση. Ωστόσο, τονίζει ότι: 

“Η καινοτομία στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη προϊόντων που προωθούν τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.” 

Ο Ρόλος του Δικτύου ΠΡΑΞΗ 

Με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση και υποστήριξη της καινοτομίας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δρ. Κώστας Βαβέκης: 

“Η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ελλάδα είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τη βιομηχανία. Αν και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκά προγράμματα αριστείας, η εμπορευματοποίηση παραμένει μια μεγάλη πρόκληση.” 

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ επικεντρώνεται σε στρατηγικές που ενισχύουν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μεταφορά τεχνολογίας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τους ερευνητές για την καλύτερη αξιοποίηση των καινοτομιών τους. 

Η Προοπτική του Μέλλοντος 

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μέσα από στοχευμένες στρατηγικές, όπως αυτές που εφαρμόζει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, οι καινοτομίες μπορούν να αποκτήσουν εμπορική αξία. 

Με γνώμονα τη συνεργασία, τη γνώση και την καινοτομία, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος, ανθεκτικό στις προκλήσεις του μέλλοντος και ικανό να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του σήμερα. 

Παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Βαβέκη στο YouTube:

Interview with Kostas Vavekis: Strategies for commercialising research in Greece

 

Περισσότερα Νέα:

Matchmaking Event από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στο Innovent Forum 2025.

EENergy: Η 2η Πρόσκληση του EENergy είναι ανοιχτή για αιτήσεις

Η Καινοτομία στο Επίκεντρο: Το WMF Startup Competition 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη

Διαγωνισμός καινοτομίας “Greece – Türkiye Hackathon 2024-25”