Ανακοινώθηκε η πρόταση της ΕΕ για το μελλοντικό πρόγραμμα πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη 2028-2034

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου την πρότασή της για το επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη 2028–2034, ως μέρος της πρότασης για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της περιόδου 2028–2034 (Multiannual Financial Framework – MFF). Η Επιτροπή προτείνει τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για το επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία ώστε να ανέλθει στα 175 εκατ. ευρώ. Το μελλοντικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να χρηματοδοτήσει λύσεις για πραγματικές προκλήσεις.

Οικοδομώντας στα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του τρέχοντος προγράμματος (Ορίζοντας Ευρώπη 2021-2027), η Επιτροπή προτείνει ένα πρόγραμμα τεσσάρων πυλώνων το οποίο θα υποστηρίξει την έρευνα αιχμής και την καινοτομία, θα προσελκύσει και θα καλλιεργήσει νέα ταλέντα, θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και θα συνδέσει την επιστήμη με την κοινωνία. Παράλληλα, στόχος είναι η περαιτέρω απλοποίηση του προγράμματος, η επιτάχυνση της διαδικασίας χρηματοδότησης και η αύξηση του αντίκτυπου.

Δομή Προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες και θα υποστηρίζει την πρωτοποριακή έρευνα και καινοτομία, θα προσελκύει και θα καλλιεργεί ερευνητικά ταλέντα, θα ενισχύει τη διεθνή συνεργασία και θα συνδέει την επιστήμη με την κοινωνία.

Οι τέσσερις Πυλώνες του προγράμματος είναι οι εξής:

Πυλώνας Ι – Excellent Science

Πυλώνας ΙΙ – Competitiveness and Society

Πυλώνας ΙΙΙ – Innovation

Πυλώνας IV – European Research Area

Αναλυτικότερα η δομή του προγράμματος παρουσιάζεται στο σχετικό Factsheet.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της σύνδεσης του Ορίζοντα Ευρώπη με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας, η Επιτροπή προτείνει την ανάπτυξη Moonshot projects τα οποία θα ξεκινούν από την έρευνα και θα φτάνουν έως την επίδειξη και πραγματική εφαρμογή. Τα έργα αυτά θα καλύπτουν 11 πεδία στρατηγικής σημασίας τα οποία παρουσιάζονται στο σχετικό Factsheet.

Επόμενα βήματα

Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερα Νέα:

Μatchmaking «Meet4Business AGRA 2025» | 27 Αυγούστου 2025

Η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και της Brookstreet Equity Partners LLP συνεχίζεται!

9η Πρόσκληση υποβολής ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος EUREKA – EUROSTARS 3

Νέα Ευρωπαϊκή Πρόσκληση GUARDIANS Open Call #1 για Κοινοπραξίες Τεχνολογίας και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων