Δελτίο Τύπου: Χρηματοδότηση και υποστήριξη της Καινοτομίας στον Ορίζοντα Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων, καθώς και οι εθνικές δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για την υποστήριξη της καινοτομίας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Χρηματοδότηση και Υποστήριξη της Καινοτομίας στον Ορίζοντα Ευρώπη».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου, ως Εθνικά Σημεία Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ενώ έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) μέσω του οποίου προσφέρονται επιχορηγήσεις (grants) και επιχειρηματικά κεφάλαια (equity), συμβουλευτική υποστήριξη (coaching) και δικτύωση. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 70% των κεφαλαίων προορίζεται ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα εργαλεία και οι προκηρύξεις του 2022, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Ανδρέας Λυμπέρης, Head of Sector, European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA), παρουσίασε τα εργαλεία υποστήριξης των επιχειρήσεων και τις νέες προκηρύξεις για τις ΜμΕ που ειδικεύονται τόσο στην υψηλή όσο και στη μελλοντική τεχνολογία. Πάνω από 6.000 προτάσεις αξιολογήθηκαν στα διαφορετικά εργαλεία του EIC (Pathfinder, Transition, Accelerator), ενώ τα 262 έργα που αξιολογήθηκαν θετικά, έλαβαν συνολικά χρηματοδότηση πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο κύριος Λυμπέρης. Στην συνέχεια, ο κ. Βασίλειος Γογγολίδης παρουσίασε την πρωτοβουλία Seal of Excellence μέσα από την οποία έχουν χρηματοδοτηθεί 20 προτάσεις από την Ελλάδα.

Τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας (ΕΙΕ) και η διασύνδεση των χωρών που συμμετέχουν στον Ορίζοντα Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και  να υπάρχει κοινή στόχευση και προγραμματισμός παρουσιάστηκαν αναλυτικά. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φθάνει τα 500 εκ. ευρώ για την επταετία 2021-2027.

Η κ. Χριστίνα Νάνου, Policy Adviser, European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA) παρουσίασε στοιχεία για τα ευρωπαϊκά συστήματα καινοτομίας, τη νέα προκήρυξη του προγράμματος και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.

Με προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΙΤ) συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να μετατραπούν οι καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το ΕΙΤ ενισχύει την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα, το ΕΙΤ αποτελεί την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή κοινότητα καινοτομίας με περίπου 3.000 εταίρους που προέρχονται από 1.570 επιχειρήσεις (πολλές εκ των οποίων είναι μικρομεσαίες), 423 ακαδημαϊκά ιδρύματα, 398 ερευνητικά κέντρα, 241 πόλεις και περιφέρειες.

Η κ. Κατερίνα Σερέτη, Head of Stakeholder Relations Section, European Institute of Innovation and Technology (EIT) παρουσίασε  τις ανοιχτές προκηρύξεις και τις κοινές δράσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δράσεις υποστήριξης της καινοτομίας που προσφέρει το Enterprise Europe Network, το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης από τον κ. Αχιλλέα Μπάρλα, επικεφαλής της ομάδας “Innovation in SMEs”, του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. 

Μπορείτε να δείτε μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση στο κανάλι του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στο Youtube Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης:

Περισσότερα Νέα:

Ανοιχτή εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Πρόσκληση για Σύμβουλο Επιχειρήσεων στην Αθήνα.

Hackathon for Health and Wellness Crete 2024

Διαδικτυακή εκδήλωση: Επικοινωνώντας με το Αύριο Σήμερα στους Τομείς των Φυσικών Καταστροφών, της Γεωργίας και της Εκπαίδευσης.