Δελτίο Τύπου: Oι ευκαιρίες χρηματοδότησης για τους ελληνικούς φορείς από το Πρόγραμμα «Widening Participation & Spreading Excellence» του Ορίζοντα Ευρώπη παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αθρόα διαδικτυακή συμμετοχή, την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ με θέμα «Widening Participation & Spreading Excellence» στο Πρόγραμμα Πλαίσιο «Ορίζοντας Ευρώπη», με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του Προγράμματος για την ενίσχυση των θεμελίων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας, μέσω της κάλυψης του χάσματος μεταξύ των χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.

«Στόχος της χώρας μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά τα κεφάλαια και να ενισχύσουμε περαιτέρω το οικοσύστημά μας, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δήμας.

Ο στόχος της ημερίδας για έγκυρη, αναλυτική, και στοχευμένη ενημέρωση της ελληνικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για την προετοιμασία και την υποβολή επιτυχημένων προτάσεων στο πρόγραμμα «Widening Participation & Spreading Excellence» επετεύχθη, καθώς η διαδικτυακή εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές.

Στην εκδήλωση διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν διαφορετικές πτυχές του Προγράμματος:

  • Ο κος Stefan Weiers, Head of Sector – Senior Expert, A01 Widening, ERA & Research Infrastructure Programming, DG Research & Innovation, παρουσίασε τις προκηρύξεις του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στον αντίκτυπο των δράσεων στους οργανισμούς που χρηματοδοτούνται καθώς και στη σημασία της σύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανία, με στόχο τη διαμόρφωση αποτελεσματικών οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας καθώς και στην κινητικότητα ερευνητών και λοιπών ταλέντων στις χώρες «widening».
  • Η κα Μαρίνα Παπαγεωργίου, EMME-CARE- Centre of Excellence for climate and atmosphere research in the Eastern Mediterranean and Middle East region, CARE-C- Climate and Atmosphere Research Center, The Cyprus Institute, παρουσίασε τους βασικούς άξονες ενός κέντρου αριστείας, δίνοντας έμφαση στη σύνδεσή του με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Ο κος Χάρης Κοντοές, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, EXCELSIOR Project – ERATOSTHENES: Excellence Research Centre for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring of the Environment, έδωσε συμβουλές για τον σχεδιασμό μιας επιτυχημένης πρότασης με στόχο την ανάπτυξη ενός κέντρου αριστείας.
  • Ο κος Mart Loog, εκπρόσωπος του «Institute of Technology» του «University of Tartu» και συντονιστής των έργων «ERA Chair GasFermTEC» και «SynBioTEC» παρουσίασε κρίσιμα ζητήματα υλοποίησης των δράσεων των έργων που συμμετέχει και αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δυναμική τους για την ίδρυση ενός νέου κέντρου και τον σχεδιασμό νέων προτάσεων.

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι οργανισμών που έχουν χρηματοδοτηθεί από τη δράση “Twinning” μοιράστηκαν την εμπειρία τους ως “advanced partners”, παρουσιάζοντας τη μεθοδολογία για την προετοιμασία της πρότασης και την υλοποίηση των δράσεών της καθώς και τον αντίκτυπό τους σε ιδρυματικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναδείχθηκαν επιμέρους θέματα, όπως ο σχεδιασμός των έργων με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τη διεπιστημονικότητα από όλους τους συμμετέχοντες. Οι σχετικές παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους κ.κ.:

  • Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έργο TODO – Open Data Operational
  • Ευτυχία Ναθαναήλ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έργο ALLIANCE, “Enhancing excellence and innovation capacity in sustainable transport interchanges”
  • Νικόλαος Ζαχαρής, South-East European Research Center, έργο “MIGREC – Migration, Integration and Governance Research Centre”
  • Ιωσήφ Κληρονόμος, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), έργο “NOTRE – Network for Social Computing Research”

Τη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης συντόνισε η κα Μαρία Χριστούλα, Εθνική Εκπρόσωπος, Προϊσταμένη Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας της ΓΓΕΚ.

Στη συνέχεια η κα Μαρία Σαμαρά, Επικεφαλής της μονάδας Εθνικών Σημείων Επαφής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, παρουσίασε τις υπηρεσίες του Δικτύου ΠΡΑΞΗ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την κα Βασιλική Καλοδήμου, Εθνικό Σημείο Επαφής Widening & ERA National Contact Point του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στο YouTube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

📌Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης:

Περισσότερα Νέα:

Erasmus Mundus: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για τις πλήρεις υποτροφίες του μεταπτυχιακού προγράμματος Aces Star.

Προκηρύξεις προμηθειών, υπηρεσιών και παροχής τεχνογνωσίας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Fusion for Energy (F4E)

Sustainable Solutions Match – B2B Matchmaking event για την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

CodeUA. Διαδικτυακή πλατφόρμα ουκρανικής αγοράς τεχνολογίας