Δίκτυο ΠΡΑΞΗ:
Αθήνα | Θεσσαλονίκη | Ηράκλειο | Βόλος | Πάτρα | Ιωάννινα
Κεντρικά Γραφεία:
Kολοκοτρώνη 8, 105 61, Αθήνα
Τηλ:. 210 360 7690
Πρόγραμμα | «Ευρωπαϊκή Ε&Τ Συνεργασία - Πράξη Επιχορήγησης Ελληνικών φορέων που συμμετείχαν επιτυχώς σε Κοινές Προκηρύξεις Υποβολής Προτάσεων των Ευρωπαϊκών Δικτύων ERA-NETS 2019 Β' Κύκλος» |
---|---|
Συντονιστής | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών |
Ημ/νία έναρξης | 30/12/2021 |
Ημ/νία λήξης | 31/10/2023 |
Διάρκεια | 22Μ |
Συνολικός προϋπολογισμός | 199.998,68 € |
Σχετικός σύνδεσμος | https://sumafood.eu/ |
Εταίροι | ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ |
Το έργο SuMaFood εστιάζει στην αξιοποίηση θαλάσσιας βιομάζας και υποπροϊόντων επεξεργασίας ιχθυηρών, ώστε να αναδειχθούν ως πρώτες ύλες οι οποίες θα είναι ελκυστικές για τους καταναλωτές, προσθέτοντας έτσι αξία στην τροφική αλυσίδα. Ο κύριος στόχος του SuMaFood είναι η ανάπτυξη και επίδειξη οικολογικών καινοτόμων λύσεων συντήρησης πηγών θαλάσσιας βιομάζας. Τα προϊόντα, τα οποία θα αναπτυχθούν είναι αφυδατωμένα υλικά θαλάσσιας βιομάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως τρόφιμα, είτε ως συστατικά τροφίμων ή ζωοτροφών. Το έργο ασχολείται με τεχνικές διαχωρισμού και κλασματοποίησης υποπροϊόντων επεξεργασίας ιχθυηρών και τεχνικές συντήρησης θαλάσσιας βιομάζας με υψηλή ενεργειακή απόδοση, ποιότητας και σταθερότητας προϊόντος με αυξημένη εμπορική διάρκεια ζωής. Το έργο θα εστιάσει σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας της θαλάσσιας βιομάζας διερευνώντας νέες τεχνικές ενεργού συσκευασίας και τυποποίησης, χρησιμοποιώντας φυσικά αντιοξειδωτικά και μεθόδους συντήρησης προσαρμοσμένες στην παράταση της διάρκειας ζωής και στην προώθηση της αυξημένης αποδοχής των καταναλωτών. Με την επίδειξη της ενισχυμένης χρήσης θαλάσσιας βιομάζας, το SuMaFood θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη και την αύξηση της βιωσιμότητας στις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας της γαλάζιας βιοοικονομίας.