Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Major Cities of Europe

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στηρίζει το ετήσιο διεθνές συνέδριο του Δήμου Λαρισαίων και του Δικτύου Major Cities of Europe, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά δια ζώσης στην Ελλάδα, στις 2 – 4 Νοεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΕ, του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, του e-trikala και του ΣΕΠΕ.

Το συνέδριο απευθύνεται σε αιρετούς και στελέχη ΟΤΑ που αναλαμβάνουν ή και συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών, εκπροσώπους επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας καθώς και σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές Διοίκησης και Οικονομίας, Χωροταξίας και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και σε όσους ενδιαφέρονται γενικά για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη των πόλεων.

Το Δίκτυο Major Cities of Europe είναι μια ένωση ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – πόλεων και περιφερειών, που δεσμεύονται στην καινοτομία των υπηρεσιών των πολιτών, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός και ανεξάρτητος οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ανώτατα στελέχη πληροφορικής, διευθυντικοί υπηρεσιακοί παράγοντες έξυπνων πόλεων, επικεφαλής Τμημάτων και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίων και στελέχη άλλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Στόχος του δικτύου είναι να διανέμουν τις διεθνείς εμπειρίες, τις καλές πρακτικές, τα έργα, τις στρατηγικές και τις λύσεις, που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ, τόσο στα διοικητικά, όσο και στα επιχειρησιακά τους καθήκοντα, πάντοτε με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Σχετικά με το Συνέδριο:

Απρόβλεπτες αλλαγές και πιέσεις καθορίζουν νέες κινήσεις και επιταχύνσεις προς το μετασχηματισμό των πόλεων. Ο ξαφνικός συνδυασμός εξωτερικών απειλών όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η μετανάστευση, ο πληθωρισμός, η οικονομική επιβράδυνση, έχουν δημιουργήσει μια απροσδόκητη κατάσταση.

Αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα η ανταπόκριση των Τοπικών Αρχών στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, στην ανάληψη ηγετικού ρόλου στις αλλαγές και στην ικανοποίηση των προσδοκιών των πολιτών.

Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι «Από το Χάος στον Κόσμο – Καινοτόμες Κοινότητες, Τόποι και Πόλεις». Στόχος είναι να μέσα από διαφορετικές συνεδρίες να απαντηθούν τα πολλαπλά ερωτήματα που τίθενται, με μαρτυρίες, μελέτες περίπτωσης, workshops, world cafes και ανοιχτές συζητήσεις.

Πως μπορούν οι τοπικές κοινότητες να αντιδράσουν γρήγορα με πολιτικές, στρατηγικές και επενδύσεις για τη διαχείριση της κατάστασης;

Πως μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για τέτοιες ευθύνες;

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας;

Μπορούν οι ψηφιακές τεχνολογίες να βοηθήσουν και να οδηγήσουν το μετασχηματισμό στη διαχείριση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, στη θέσπιση κλιματικών και περιβαλλοντικών πολιτικών και σχεδίων δράσης, στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας, τόσο στις παρούσες όσο και σε νέες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κινδύνων;

Πως μπορούν να γίνουν γνωστές οι στρατηγικές επιλογές, ώστε να εμπλακούν και να συμπεριληφθούν οι πολίτες στη μεταμόρφωση της πόλης;

Είναι οι δεξιότητες και η κουλτούρα των υπηρεσιακών στελεχών κατάλληλες για να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές;

Θεματικές ενότητες

Οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι:

  • Αξιοποιώντας αυτά που μάθαμε από την πανδημία του Covid
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός βάσει σχεδιασμού
  • Πλατφόρμες και μεγάλα δεδομένα (big data) για πόλεις
  • Ενδυνάμωση πολιτών και υπηρεσιακών στελεχών
  • Δημιουργία Έξυπνων Τόπων για Έξυπνη Διαβίωση και Τουρισμό
  • Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις»
  • Άρση εμποδίων μεταξύ υγείας, κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας
  • Ανθεκτικότητα και ασφάλεια στον φυσικό και ψηφιακό κόσμο
  • Ειδικές συνεδρίες αφιερωμένες στην Κυβερνοασφάλεια και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα
  • Γιατί να συμμετάσχει κανείς – Οφέλη από τη συμμετοχή

Το περιβάλλον αυτής της πανευρωπαϊκής εκδήλωσης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης για τους συμμετέχοντες, να συνομιλήσουν με ομολόγους τους για το ρόλο της Καινοτομίας και των εφαρμογών της Τεχνολογίας Πληροφοριών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με τη φιλική ατμόσφαιρα που επικρατεί προσφέρεται σε όσους συμμετέχουν, μια εξαιρετική ευκαιρία για συζητήσεις κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του συνεδρίου, των γευμάτων και των δείπνων, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ιδέες, πρωτοβουλίες και εμπειρίες.

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν από τις ερωτήσεις και απαντήσεις σε κάθε ενότητα, αλλά και από τις συνεδρίες των στρογγυλών τραπεζιών.

Τόπος διεξαγωγής

Το συνέδριο διεξάγεται στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από Αγγλικά σε Ελληνικά και αντίστροφα.

Εγγραφή στον σύνδεσμο 

https://www.eventora.com/en/Events/mce-2022 

Η εγγραφή περιλαμβάνει την παρακολούθηση των εργασιών, καθώς και τη συμμετοχή στα γεύματα, διαλείμματα καφέ, στη δεξίωση υποδοχής του Δημάρχου Λαρισαίων και στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου. 

Επισυνάπτεται το συνοπτικό πρόγραμμα του συνεδρίου. 

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Major Cities of Europe
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Major Cities of Europe

Date

Nov 02 - 04 2022
Expired!

Time

All Day

Location

Λάρισα