Δίκτυο ΠΡΑΞΗ:
Αθήνα | Θεσσαλονίκη | Ηράκλειο | Βόλος | Πάτρα | Ιωάννινα
Κεντρικά Γραφεία:
Kολοκοτρώνη 8, 105 61, Αθήνα
Τηλ:. 210 360 7690
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ για τις επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στον Ορίζοντα Ευρώπη με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.
Ο στόχος της ημερίδας για αναλυτική, έγκυρη και στοχευμένη ενημέρωση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας για την προετοιμασία και την υποβολή επιτυχημένων προτάσεων στις επιχορηγήσεις του ERC επετεύχθη, καθώς η διαδικτυακή εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος συμμετεχόντων από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, οι οποίοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους 250, αφού παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και τις τοποθετήσεις των Κύριων Ερευνητών έργων με χρηματοδότηση από το ERC, είχαν την ευκαιρία να θέσουν και τις δικές τους ερωτήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προς τους ομιλητές της εκδήλωσης.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με τη διαδικτυακή τους συμμετοχή, απηύθυναν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Ο κ. Χρίστος Δήμας στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία των επιχορηγήσεων του ERC, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες «widening». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως το ΕΛΙΔΕΚ μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει τις εθνικές προσπάθειες, μέσω της πρωτοβουλίας “ERC Seal of Excellence” εις μνήμην του εκλιπόντος Θεοδώρου Παπάζογλου, επιφανούς επιστήμονα και μέλους του ERC. Η πρωτοβουλία αυτή επιτρέπει τη χρηματοδότηση προτάσεων, οι οποίες, ενώ συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία στο δεύτερο στάδιο, δεν χρηματοδοτήθηκαν ελλείψει πόρων. Στόχος, υπογράμμισε ο κ. Δήμας, είναι η υποστήριξη των Ελλήνων ερευνητών τόσο για τη συμβολή τους στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και κοινωνικές προκλήσεις, όσο και για την αναστροφή του φαινομένου “brain drain”.
Ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημαντικότητα της ελληνικής συμμετοχής στην έρευνα αιχμής “high risk-high gain”, ενώ επεσήμανε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων ερευνητών στο πρόγραμμα ERC συνδέεται άρρηκτα με τον εκσυγχρονισμό των εθνικών συστημάτων έρευνας και καινοτομίας.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης κατά τον χαιρετισμό του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έχει μεταμορφώσει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό τοπίο λειτουργώντας ως χρυσό πρότυπο αναφορικά με την αποτελεσματική υποστήριξη της έρευνας σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική αριστεία. Ως εκ τούτου το ERC έχει επηρεάσει τις εθνικές πολιτικές για την έρευνα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών “widening”, προσφέροντας τις υπηρεσίες του για τη δημιουργία παρόμοιων φορέων χρηματοδότησης της έρευνας. Το ERC έχει εμπνεύσει και την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών για τη χρηματοδότηση της έρευνας και στην Ελλάδα. Ωστόσο, πιστεύω ότι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες “widening” υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Βάζοντας σε προτεραιότητα και υποστηρίζοντας την έρευνα αιχμής σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες αυτές μπορούν να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και τη συμμετοχή τους σε χρηματοδοτήσεις από το ERC. Αυτή η στρατηγική μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναστροφή του φαινομένου “brain drain” και “brain waste”, που αποτελούν ακανθώδη ζητήματα για την έρευνα στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της κας Κλέλιας Σαλπέα, ERC Scientific Officer της Μονάδας Life Sciences, ERC Executive Agency, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι επιχορηγήσεις που προσφέρει το ERC και στατιστικά στοιχεία της συμμετοχής στις προκηρύξεις του ERC στον Ορίζοντα 2020 ανά επιστημονικό πεδίο με ειδική αναφορά στην Ελλάδα.
Ακολούθησε διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των Εθνικών Εκπροσώπων του προγράμματος ERC, της κας Βάσως Κιντή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της κας Άλκηστις Μπονάνου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, του κ. Βησσαρίωνος Παπαδόπουλου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και της κας Αναστασίας Σταθοπούλου, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά με την εμπειρία τους στο πρόγραμμα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κας Χριστιάνας Σιαμπέκου, Επικεφαλής της Μονάδας Εθνικών Σημείων Επαφής στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, η οποία παρουσίασε τον ρόλο και τις υπηρεσίες του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη.
Στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή ερευνητών με επιχορήγηση από το πρόγραμμα ERC, οι οποίοι κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία από την επιτυχημένη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, η κα Ελένη Χατζή, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου «WINDMIL», ERC Starting Grant (2015), ο κος Βασίλειος Κωστάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου «COSMOLOCALISM» ERC Starting Grant (2018), η κα Yiuliana Boycheva, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου «RICONTRANS», ERC Consolidator Grant (2018) και ο κος Νεκτάριος Χρυσουλάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου «URBISPHERE», ERC Synergy Grant (2019), αναφέρθηκαν στα κίνητρα και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, τόσο κατά την προετοιμασία της πρότασής τους, όσο και κατά τη φάση υλοποίησης αυτής. Οι ίδιοι υπογράμμισαν τον θετικό αντίκτυπο της χρηματοδότησης από το ERC στην ερευνητική τους σταδιοδρομία, ενώ έδωσαν χρήσιμες συμβουλές απευθυνόμενοι σε μελλοντικούς υποψηφίους χρηματοδότησης για τις επιχορηγήσεις του ERC.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, συνόψισε τα βασικά σημεία της συζήτησης, τονίζοντας για ακόμη μια φορά το κριτήριο της επιστημονικής αριστείας ως το μοναδικό για την αξιολόγηση των προτάσεων.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στο YouTube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης:
Κλέλια Σαλπέα, ERC Scientific Officer της Μονάδας Life Sciences, ERC Executive Agency
Χριστιάνα Σιαμπέκου, Επικεφαλής της Μονάδας Εθνικών Σημείων Επαφής στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ
Ελένη Χατζή, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου «WINDMIL», ERC Starting Grant (2015
Βασίλειος Κωστάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου «COSMOLOCALISM» ERC Starting Grant (2018)
Yiuliana Boycheva, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου «RICONTRANS», ERC Consolidator Grant (2018)
Νεκτάριος Χρυσουλάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου «URBISPHERE», ERC Synergy Grant (2019)